Min varukorg

Akutsjukhus med varierat solskydd

Från mörklagda operationssalar till behaglig ”pergola-skugga” på patienternas veranda – till Eksjös nya akutsjukhus fick Sun Off, i nära samarbete med Nimex, leverera flera typer av solskydd och speciallösningar. 

Höglandssjukhuset i Eksjö invigde nyligen en utbyggnad som består av ett sju våningar högt akutsjukhus. Här finns bland annat nio nya operationssalar, intensivvård, uppvakning och jourrum. Ett stort antal solskyddslösningar av olika slag ingick i byggprojektet för att skapa en god arbets- och patientmiljö. Sun Off samarbetade därför tätt med sin leverantör Nimex, som har lång erfarenhet av större entreprenader och som ansvarade för projektledning och genomförande av ett antal lösningar på plats. Arbetet inleddes med montering av ett hundratal helautomatiska screenmarkiser.

– Vi satte också upp fasadskärmar som vanligtvis monteras direkt på fasaden. På det här sjukhuset hade arkitekten ritat in stålpelare på utsidan, så skärmarna fick fästas på dessa istället, säger Christoffer Wahlman, projektsäljare/projektledare på Nimex.

Pergola på hög höjd
Arbetet fortsatte sedan med flera insatser som krävde speciallösningar och tät samverkan med byggföretaget.
– För att kunna leverera de fasadskärmar som efterfrågades, utgick vi från DLR200. Med den kan vi hitta speciallösningar för varje specifikt projekt och här anpassades skärmarna till smidesstommen med ett elegant och arkitektoniskt uttryck som resultat. I en annan etapp skulle en takpergola monteras på den översta våningens stora balkong, där patienter ska kunna vistas. Stålpelarna på fasaden byggdes då så att de fortsatte upp som en ställning över balkongen. Där satte vi sedan upp pergolan för att skapa behaglig skugga, säger Mikael Petersson på Sun Off i Jönköping. Pergolamonteringen krävde vissa justeringar på grund av stålsmidets utformning.
– Smidet var inte helt rakt och markiserna kunde därför inte monteras rakt på som planerat. Sun Off löste det genom att sätta väggfästen för att slutföra monteringen, säger Nellie Andregård, arbetsledare på NCC.

Klart för operation
I sjukhusets operationssalar ska inte solljuset bara kunna dämpas – möjligheten till mörkläggning är ett måste. Som komplement till screenmarkiserna monterades därför invändiga rullgardiner som kopplades ihop med sjukhusets utrustning för smidig styrning.
– I sterila miljöer går det inte att ha handmanövrerade solskydd eller knappar på väggarna, så en trådlös och motordriven produkt var ett krav, säger Nellie Andregård.
Sun Off och Nimex deltog i byggprojektet under 1,5 års tid och avslutningen blev intensiv innan samtliga produkter var monterade och klara.
– Det blev några akuta utryckningar i slutskedet eftersom inte alla solskyddslösningar fanns med i projekteringen från start, men Sun Off och Nimex fick allt på plats, säger Nellie Andregård.
– För vår del utvecklade sig projektet i flera steg och det här är ett exempel på hur man hittar fram till lösningar genom ett nära samarbete med Sun Off och en tät dialog med byggaren, säger Christoffer Wahlman.

Se alla referenser

Se våra solskydd utomhus