Min varukorg

Att välja väv.

En avgörande faktor för hur slutresultatet för hur solavskärmningen blir är väven. Här listar vi fyra viktiga saker att tänka på.

Sun Off vävar

Oavsett vilken väv du väljer till solavskärmningen så håller de högsta kvalitet och ger bra skugga och solskydd. Men det finns ett par saker som är bra att tänka på när det är dags att välja väv.

Vävens färg.
Ljuset och färgtonen inomhus påverkas av markisens väv. Väljer man till exempel en ljusblå markisväv får också ljuset inomhus en blåaktig ton. Tänk också på att eventuella mönster på väven får effekt på inomhusmiljön.

Mörk eller ljus väv?
När det gäller screenvävar har mörka och ljusa vävar samma funktionalitet, fast med skillnaden att den ljusa väven reflekterar värmen medan den mörka absorberar den – vid fönster som har G-värde 0,32 (normalglas) gör det därför ingen skillnad. En skillnad som dock är värd att beakta är att det är lättare att se ut genom väven om den är mörk. En ljus väv är mera bländande och kan skapa en alltför ljus inomhusmiljö vilket kan medföra att det blir svårare att utföra arbeten där data- och teveskärmar är viktiga arbetsredskap. Om du vill skapa en behaglig inomhusmiljö anpassad för kontor kan du därför med fördel välja en mörk screenväv.

Om väven är transparent ger den ljusa väven mer diffusa konturer medan sikten blir avsevärt mycket skarpare med mörk väv. 

Insynsskydd.
En ljus väv har en mycket hög avskärmningsfaktor och hindrar insyn i större omfattning än en mörk. En av våra särskilt smarta vävar har en transparens på endast 1–3 procent. Tack vare en kombination av en vit utsida, vilket reflekterar ljuset bra, samt mörk väv på insidan kan du ändå se bra ut genom väven. Denna väv passar särskilt bra för screenmarkiser och markisoletter. 

Transparens.
Våra screenvävar finns med olika grad av transparens. På vissa är transparensen endast 5 procent men faktum är att vi tack vare det mänskliga ögats smarta konstruktion ändå upplever att vi ser bra ut genom fönstret. Om målet är att screengardinen ska vara särskilt effektiv finns även en väv med bara 1 procents transparens.