Min varukorg

Förskolan Myggan Jönköping

På förskolan Myggan var solskydden med i planeringen från start. Läs om hur det resulterade i tydliga designval, varierande automatik, samt markiser som ”försvinner” i nischen.

I ett grönområde intill Jönköpings stadspark ligger den nybyggda förskolan Myggan. Sutterängsbyggnadens fönster vetter mot tre olika väderstreck och två av kraven på solskydden var att de skulle klara hårt väder och att de skulle matcha två olika fönsterfärger. Sun Off var med på ett tidigt stadie i byggplaneringen för att hitta en optimal lösning.
– Idag står inte bara funktion i fokus på förskolor. Design blir allt viktigare och fönsterna på Myggan var inte av standardmått. Det innebär en rolig utmaning för oss som rådgivare och det underlättar när vi är med från start i processen, säger Mikael Petersson, platschef på Sun Off i Jönköping.

Automatik i full skala

Av flera anledningar valdes screenmarkisen Zip 105 till samtliga fönster. Markisen klarar vindstyrkor upp till 17 meter/sekund och ligger skyddad i en kassett när den fälls upp.
– Markiserna byggs in i nischen och försvinner nästan helt i infällt läge, säger Mikael Petersson. Solskydden speciallackerades också i två kulörer för att matcha fönsternas färgskala. Ett annat tillval var komplett automatik, så att markiserna styrs av både sol-, vind- och regnförhållanden. Kryper temperaturen under en plusgrad fälls markiserna in för att skydda mot isbildning. Väven som valdes är en mörk variant som inte synliggör smuts lika tydligt som en ljusare variant.
– Resultatet blev en bra mix av effektiv funktion och diskret design, konstaterar Mikael Petersson.

Se alla referenser

Se våra screenmarkiser