Min varukorg

Vindtålig solavskärmning i utsatt läge

Göteborgs hamn. Visst känner du hur vinden viner, bara genom att läsa det? Ja, att det är en plats som kräver mycket, både av konstruktioner och markisvävar var något som vi behövde ta hänsyn till vid planerandet och byggnationen av det nya hamnkontoret.

Hamnkontoret i Göteborg

Vid infarten till Göteborgs hamn står ett nytt hamnkontor nu färdigt. Huset går under namnet Port Entry, och är ritat av Tengbom Arkitekter, med Anders Fäger i spetsen. 

– Hamnkontorets själva arkitektur är inspirerad av hamnmiljön och kranarna som står runtomkring. För att fånga upp den vindpinade och råbarkade känslan i området bygger huset på en rejäl stålkonstruktion som också har gett huset dess tongivande karaktär, säger Anders Fäger. 

Hamnkontoret i Göteborg

Huset har dessutom generöst tilltagna fönsterpartier, vilket ställer höga krav på solavskärmningen – både dess kvalitet, funktion och design. Valet av solavskärmning föll därför på screengardiner av modellen Zip Screen från Sun Off.

– Vi ville göra solavskärmningen till en del av huset, därför lackades profilerna i samma kulör som fönsterbågar och andra detaljer. 

I en miljö där vädret skapar särskilda förutsättningar så behövs rejäla konstruktioner, och huset ramas in av en rejäl stålkonstruktion. Just detta skapade en möjlighet att integrera kassetterna i själva konstruktionen. 

Peter Jonsson på Sun Off Göteborg har tagit fram produkter med anpassade profiler och vävar som passar just hamnkontoret. 

– Zip Screen står emot vind bra, och är ett klokt val i sammanhanget. Screengardinen löper i skenor och klarar starka vindar, vilket var ett absolut grundkrav, säger Peter Jonsson.

Se alla referenser

Läs mer om Screenmarkis Zip 105