Min varukorg

Markisoletter gav ett solsäkert äldreboende

Vem som vistas i en fastighet, och på vilket sätt, har betydelse för vilket solskydd som passar bäst. Så varför blev då markisoletter en idealisk lösning för Ekedal äldrecentrum i Skövde?

I Skövde behövde kommunen tillgodose det växande behovet av särskilda boenden för samhällets äldre åldersgrupper. Ekedal äldrecentrum, vackert beläget vid Boulognerparken, utökades därför med två byggnader under 2020. Från byggentreprenören Asplunds Bygg fick Sun Off det omfattande uppdraget att montera över 200 utvändiga solskydd. Vid sidan av ett antal Screenmarkis Zip, bestod den största delen av arbetet av att sätta upp markisoletter. Det är en solskyddsvariant som kan beskrivas som en kombination av en traditionell fönstermarkis och en screenmarkis.

Insidan som räknas
Markisoletter löper vertikalt längs fönstret och viker sedan utåt. Det resulterar i både ett pålitligt skydd mot solen, behagligt ljusinsläpp, samt insynsskydd. För verksamheten och vardagen på ett äldreboende passar lösningen perfekt.
– Det ger ett effektivt skydd, god värmeekonomi och bra klimat för de boende och för personalen. Men konstruktionen ger också god utsikt från insidan, vilket är en viktig faktor på ett äldrecentrum. De boende finns i fastigheten under hela eller stora delar av dygnet och kan nu se omgivningarna utanför oavsett om solskydden är nere eller uppe, säger Peter Bergsten på Sun Off i Skövde. Någon daglig hantering av markisoletterna på Ekedal kommer personalen inte behöva utföra. I båda byggnaderna styrs allt med sol- och vindautomatik. Ett modernt solskydd för ett modernt äldreboende.