Min varukorg

Jobben ingen annan får göra

Det gäller att följa reglerna och vara försiktig när solavskärmningen ska monteras på höga höjder. Som säkerhetscertifierade montörer enligt C2 Safety får Brian Udrup och kollegorna på Sun Off ibland även helt andra uppdrag som att till exempel montera ner skyltar. Det finns ingen annan som får göra det.Vad säger egentligen reglerna om hur man ska montera solavskärmning?
– Vi följer Arbetsmiljöverkets regler och då ska du använda en stege för arbeten upp till två meters höjd. På upp till sex meters höjd är det byggnadsställning eller skylift som gäller, och från sex meter och uppåt måste du ha en skylift. De här lösningarna går bra i de allra flesta fall, men om du till exempel ska montera på en innergård får du problem. Där går skyliften inte in.

Hur löser man monteringen på innergårdar?
– För många år sedan kunde man se montörer som hängde ut genom fönstret och skruvade upp markiser, men så där vill helst ingen arbeta idag. Det är livsfarligt och bryter dessutom mot lagen. Här på Sun Off är vi utbildade och certifierade enligt C2 Safety och arbetar med säkerhetsselar. Vi kliver upp på taket och säkrar fast oss själva för att sedan fira oss nedåt till fönstret vi ska arbeta med. Totalt får vi fira oss nedåt, alternativt klättra uppåt, hela 40 meter. Vi arbetar alltid två personer på plats så att vi kan utföra en snabb räddning om något skulle hända.

Hur vanlig är den här certifieringen för arbete på höga höjder i branschen?
– Inte direkt vanlig skulle jag säga. Här uppe i Stockholm är vi till exempel ensamma om att vara certifierade. Idag undviker många att utbilda sig eftersom det kostar mycket pengar, trots att det bryter mot lagen och innebär stora risker. Tyvärr är det många fastighetsägare som kontakter enmansföretag om en arm på markisen skulle gå sönder eller om ett snöras skulle slå sönder solavskärmningen. Enmansföretaget är den billigaste lösningen, men tyvärr inser sällan fastighetsägarna att montören kommer att hänga ut genom fönstret och därmed riskera sitt liv samt bryta mot lagen.

Har ni några spännande uppdrag på höga höjder just nu?
– Absolut, just nu arbetar vi i kvarteret Garnisonen här på Karlavägen i Stockholm. Ett massivt kontorskomplex och ett stort uppdrag för oss. Sen har vi några högre byggnader vid Hamngatan och Drottninggatan där man hänger och kikar ned på massor av bilar och människor nere på gatan. Här fick vi även montera loss en gammal skylt som satt kvar. Uppdragsgivaren sa att ”jag vet att ni är här för att montera solavskärmning men vi behöver få ned den här skylten och ni är de enda som kan lösa det här!”. Det var bara att plocka fram verktygen och ta en bokstav i taget.

Hitta din närmaste butik

Se våra referenser