JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Sommarens värme var för det mesta härlig. Men under juli och augusti larmade minst elva arbetsplatser till Arbetsmiljöverket om att arbetsgivaren borde förbättra inomhusklimatet på arbetsplatsen. Det kan tyckas verka få till antalet, men i jämförelse med 2017 då det togs emot tre anmälningar, är det en markant ökning.
Alla kontor- eller industrifastigheter är inte utrustade med kylanläggning vilket leder till att den varma luften bara går runt i ventilationssystemet. Två faktorer som bidrar till det varma inomhusklimatet är intensiv sol och stora fönster. Solavskärmning är ett av de effektivaste sätten att stänga ute den värsta värmen – innetemperaturen blir jämnare och fastigheter med kylmöjligheter sparar energi. I vissa fall kan till och med rätt solavskärmning vara en direkt ersättare.
Vad är ett bra arbetsklimat?
Enligt Arbetsmiljöverket ska en arbetsplats ha ett så pass bra inomhusklimat att det inte påverkar medarbetarens hälsa, oavsett utetemperatur. Vid stillasittande arbete, som kontor, ska det vara en stadig temperatur mellan 20–24 °C och vid rörliga yrken, som lagerarbete, ska motsvarande ligga någonstans mellan 14–15 °C. Kroppen jobbar konstant mot att behålla den normala kroppstemperaturen och vid hög värme saktar vår hjärna ner, vi blir mentalt trötta och får sämre koncentrationsförmåga – vilket i sin tur påverkar utförandet av vårt yrke.