Min varukorg

Solskärmar håller energikostnaderna låga på Backaskolan

I Landvetter strax utanför Göteborg ligger den nybyggda Backaskolan, här kan upp till 320 elever i klasserna F-3 studera. I en ny och modern byggnad är energianvändningen alltid i fokus och Sun Off bidrog här med smart solavskärmning som tar vara på ljuset och sänker innetemperaturen.

Backaskolan i Landvetter

Håll energiförbrukningen nere
– Backaskolan är en estetiskt vacker byggnad med sina träpaneler och luftiga lokaler, men utseendet är inte allt. I moderna hus är även energianvändningen en huvudfråga och i en byggnad där undervisning sker är det väldigt begränsat i hur mycket kyla som får installeras i lokalerna. Samtidigt måste det vara en behaglig temperatur för eleverna att studera i. Då får man istället ligga steget före och hålla nere innetemperaturerna, så att man slipper svalka lokalerna med dyra kylsystem, berättar Peter Jonsson på Sun Off i Göteborg.

Backaskolan i Landvetter

Släpp in arbetsljuset
När större fastigheter ska byggas görs det ofta solstudier. I planeringsstadiet tittar man på hur solen kommer träffa byggnaden över de olika årstiderna och hur de kommer påverka lokalernas temperatur och ljusförhållanden. Det är viktigt att kunna hålla ned temperaturen i lokalerna, samtidigt som man vill släppa in så mycket solljus som möjligt för att få en ljus och behaglig miljö att arbeta i.

Backaskolan i Landvetter, hörnvy

– När det gäller Backaskolan fick vi uppdraget att producera, leverera och montera solskärmarna som valts ut. Arkitekten hade bra koll på vilka produkter som var lämpliga för den här typen av byggnad. Nu sitter det fasta solskärmar i en grå lack som passar fint ihop med Backaskolans fasader. Den här typen av solskärmar fungerar bra om man vill ha ett effektivt solskydd som dessutom tål väder och vind. Du slipper även elmotorer och sensorer. En smart lösning för en skola, avslutar Peter Jonsson.

Se alla referenser

Solskärmar