Min varukorg

Anrika Grand Hôtel får nygammal solavskärmning

Under våren 2018 fick Grand Hôtel i Stockholm en nyrenoverad fasad som påminner om hur huset såg ut när det byggdes. Den röda färgen har ersatts av hotellets ursprungliga kulör i ljus ockra, och huset har även fått ny stuckatur och nya fasaddekorationer. Den nya solavskärmningen har monterats av Brian Udrup och kollegorna på Sun Off i Stockholm.

grand hotel stockholm solavskarmning

År 1874 kunde arkitekt Axel Kumlien se sin skapelse Grand Hôtel stå färdig i Stockholm. Stadens första lyxhotell av internationell klass kunde äntligen öppna dörrarna. Ett kvarts sekel senare byggdes hotellet om och fasaden förändrades kraftigt till en Vasaromantisk stil.

Under årens lopp har flera renoveringar och tillbyggnader gjort att huset fått en helt annan karaktär än när det stod färdigt. Våren 2018 var det därför dags att återigen renovera fasaden och återgå till husets ursprungliga stil. Den nuvarande röda färgen har ersatts av den ursprungliga färgen ljusockra och huset får ny stuckatur och nya fasaddekorationer. Men det är inte bara färg och fasaddekorationer som är nya. Även solavskärmningen har bytts ut och det är Brian Udrup och kollegorna på Sun Off i Stockholm som står bakom arbetet.

Ny solavskärmning på en av Sveriges mest kända byggnader. Hur gick uppdraget till?
– Vi har monterat 137 st nya fönstermarkiser. Dessa är lackerade med RAL-färg enligt kundens önskemål som matchar byggnadens fasad i övrigt. De ursprungliga markiserna har lämnats för återvinning.

grand hotel stockholm solavskarmning

När fick ni chansen att komma in i projektet?
– Redan från start. Vi var med och plockade ned samtliga gamla vävar och sedan tog vi fram tre olika prover som kunden fick välja mellan. Valet föll på en helt ny väv som kommer släppas under våren 2018.

grand hotel stockholm solavskarmning

Vad bör man tänka på när man arbetar med en så pass anrik byggnad?
– Det gäller att vara noggrann. På det tredje planet i hotellet har fönsterna till exempel sju, åtta olika mått på bredden. Tittar du på byggnaden från gatan ser det symmetriskt och fint ut, men efter alla ombyggnader genom åren har fönstren helt olika storlekar. Där har vi fått mäta varje fönster och sedan ta fram vävar efter de olika måtten. Såna arbetsuppgifter får du inte varje dag. Annars har det varit helt fantastiskt att få jobba med den här fastigheten. Personalen har varit otroligt hjälpsamma och det känns verkligen kul att de största aktörerna väljer Sun Off till att få leverera solavskärmningen. Nu är allt monterat och klart. Nästa steg blir att installera nya terrassmarkiser.

Se alla referenser

Kontakta din närmaste butik