Min varukorg

Specialgardiner för midnattssol


Kirunas nya stadshus har hyllats för den arkitektoniska kvaliteten och nominerades till ”Årets bygge 2019”. Byggnadens cirkulära form och de många glaspartierna innebar dock en stor utmaning för att begränsa solvärmen invändigt.

Kiruna Nya Stadshus

 

I den nya centrumkärna som växer fram till följd av Kirunas stadsflytt, var det nya stadshuset Kristallen först på plats. Invigningen skedde hösten 2018 och här ryms bland annat 180 kontorsrum, restaurang och konstmuseum. Byggnaden har ritats av danska Henning Larsen Architects och projektet nominerades till ”Årets bygge 2019” av Byggindustrin. Husets yttre del har cirkulär form och i kontor och mötesrum finns glasväggar som solen kan stråla genom in mot den inre byggnaden.

– Cirkelformen gör att solen alltid går genom någon del av byggnaden under dagen. Under midnattssolen på sommaren är det dessutom ljust dygnet runt, säger Niclas Asplund på Sun Off. 


Kiruna Nya Stadshus

Solskydd i rätt skala

För att skapa ett behagligt inomhusklimat och spara energi under soltimmarna, fick Sun Off uppdraget att ta fram invändiga solskydd till både kontorsrum och offentliga utrymmen i stadshuset. Lösningen till den unika byggnaden blev specialbyggda rullgardiner med högreflekterande väv.

– Samtliga rullgardiner är specialanpassade för just det här projektet. Vi byggde upp ett skalenligt fönsterparti med hjälp av byggritningarna och utifrån det utvecklade vi sedan en gardin, säger Niclas Asplund. 
Gardinerna är indelade i fem olika ”tårtbitar” i byggnaden, där solskyddet i varje tårtbit regleras automatiskt.

– Allt styrs med solautomatik för att ge rätt skydd vid rätt tidpunkt, säger Niclas Asplund. Kiruna Nya Stadshus

Se alla referenser

Solavskärmning inomhus