Min varukorg

Ivar Tengboms bankpalats får ny solavskärmning

Mitt i centrala Borås ligger den anrika fastigheten Merkurius. Ritad av Ivar Tengbom, färdigställd 1916 och i hundra år hem åt Handelsbanken. Idag är det koncernen Uddetorp Invest som huserar i lokalerna och Sun Off i Borås fick uppdraget att hitta rätt solavskärmning till byggnaden.

Mitt emot Rådhuset i Borås ligger fastigheten Merkurius, ritad av Ivar Tengbom, vars mest kända verk är Stockholms Konserthus. Tiden mellan 1890 och 1910-talet var bankbyggandets tid i Sverige. Merkurius är ett tydligt exempel på detta, bästa läge med en monumental inramning vid Stora torget. Arkitekturen präglas av nationalromantiken och Merkurius anses ha ett kulturhistoriskt värde som en ovanligt välbevarad representant för sin tids ideal och funktion.

Merkurius är idag huvudkontor för Uddetorp Invest-koncernen, där Cernera ingår. Tillsammans med Cernera har Sun Off i Borås tagit fram specialanpassad solavskärmning för att ge byggnadens utseende rättvisa och samtidigt göra de 1 600 kvadratmeterna lokalyta behagliga att arbeta i.

Hur startade uppdraget?
– Sun Off i Borås fick en förfrågan av fastighetsförvaltaren Cernera som ville ha offert på solavskärmning. De var mitt uppe i en renovering av fastigheten och visste nog kanske inte riktigt hur de skulle lösa frågan. De var öppna för alla möjliga lösningar och vi fick vara med från starten, berättar Marie Lundgren, vd på Sun Off i Borås.

Hur arbetade ni fram ett förslag till Cernera?
– Vi besökte byggarbetsplatsen tidigt i processen, tillsammans med Cernera och Sun Offs projektsupport. I det här läget tittade vi både på invändiga och utvändiga möjligheter och produkter, men landade till slut i zip screens som vi ansåg skulle passa byggnaden allra bäst, både ur det estetiska och det tekniska perspektivet.

Varför är just zip screen en passande lösning för den här byggnaden?
– Med zip screen får du en väv som löper vertikalt längs med fönstret i sidokanaler och zip-låsning. I infällt läge skyddas väven i en kassett. Väven är en så kallad screenväv som stänger ute så mycket ljus som man önskar, men ändå ger möjlighet att se ut. Du får aldrig den här instängda känslan utan kan se vad som händer på torget utanför. Diskret och effektiv, skulle jag beskriva den som.

Hur resonerade ni kring färger?
– Vi besökte byggnaden för att gå igenom olika färgprover och matcha mot fönsterkarmarna. Cernera önskade till slut att profilerna skulle lackeras i exakt samma färg som fönsterkarmarna, en gräddvit, nästan ljusbeige kulör i NCS-skalan. I normala fall jobbar vi oftast med RAL-skalan, men självklart är allt möjligt att lösa. Nu går både profiler och fönsterkarmar i exakt samma NCS-färg och det känns verkligen som att solavskärmningen är en integrerad del av fönstret. Till och med i infällt läge blir det mer som en snygg detalj som förstärker fönstret, tycker jag.

Hur många har ni levererat och monterat?
– 10 zip screen med väderautomatik. De styrs automatiskt efter regn, sol och vind. Samtidigt ger de en behaglig inomhustemperatur och du slipper bländas när du sitter och arbetar i lokalerna.

Vill du veta mer? Kontakta Marie Lundgren, VD på Sun Off Borås
033-13 13 13
marie.lundgren@sunoff.se

Se alla referenser

Se våra screenmarkiser

Kontakta din närmaste butik