Min varukorg

Från kloster till penthouse

Nybyggda Munksjöstaden i Jönköping är en stad i staden, byggd på en unik strandremsa som varit avskuren från samhället i mer än 150 år. Från penthouset allra längst upp kan man blicka ut över både Munksjön och den mäktiga Vättern. Johan Yngve och kollegorna på Sun Off i Jönköping har monterat solavskärmningen.

Munksjostaden i Jonkoping

Munksjön ligger mitt i Jönköping och fick sitt namn på 1200-talet när franciskanermunkar byggde ett kloster på stranden. Klostret är sedan länge borta och nu bebyggs området av bostäder för att bli Munksjöstaden. Förvandlingen är i full gång med promenadstråk, vattenvägar, bostäder och kommersiella lokaler som fylls med liv. Johan Yngve på Sun Off i Jönköping har ansvaret att montera solavskärmningen på ett penthouse samt områdets nya förskola.

– Vi fick i uppdrag av ett byggföretag här i Jönköping att räkna på solavskärmningen som de valt ut. När det gäller penthouset har kunden valt en zip screen-markis, där väven löper vertikalt längs med hela fönstret i sidokanaler med zip-låsning. I infällt läge ligger den helt skyddad i kassett, berättar Johan.

Hur kom det sig att penthouset får just zip screen?
– I det här fallet har byggföretaget och arkitekten kommit fram till att zip screen både blir en estetiskt tilltalande som funktionell lösning. Ett penthouse är ju placerat som ett eget litet hus allra högst upp på byggnaden, vilket blir ett utsatt läge för både sol, regn och vind. Idag bygger man väldigt stora fönster för att släppa in ljus och utan solavskärmning hade det blivit fruktansvärt varmt för de boende. Till solavskärmningen är även sol- och vindautomatik från Elero installerat.

Vad exakt är det ni har monterat här i penthouset?
– Nu sitter det "Zip Screen 105" i östlig, sydlig och västlig riktning. Samtliga profiler går i en naturlig aluminiumfärg och när det gäller själva väven har kunden valt en sandfärgad beige markisväv som matchar fasaden på ett snyggt sätt. De här markiserna styrs med väderautomatik där skak- och regnsensorer fäller ner eller upp markiserna, beroende på väder och vind. Det har varit fantastiskt kul att få komma upp på en sådan hög höjd och se hur produkterna gör sig i en penthouse-miljö.


Nästa steg är att montera solavskärmning på förskolan?
– Det stämmer. Där har vi valt att enbart arbeta med invändig solavskärmning. Här kommer vi att montera rullgardiner som sänker inomhustemperaturen och ger ett behagligt ljus för barnen. Vissa av rummen på förskolan kommer fungera som vilorum och arbetsrum, och här kommer vi att använda vävar med mindre ljusinsläpp så att rummen kan mörkläggas ordentligt.


Vill du veta mer? Kontakta Mikael Petersson, platschef på Sun Off i Jönköping:
036-293 55 05
mikael.petersson@sunoff.se

Se alla våra referenser

Se våra screenmarkiser