Min varukorg

Gammalt havsmagasin får moderna markiser

Sist det monterades markiser på Norra Skeppsbron 1–3 i Gävle var på 80-talet. Efter många år i sol, regn och rusk hade det blivit dags att fräscha upp fasaden. Mats Svensson och kollegorna på Sun Off i Gävle har nu monterat 86 gråmelerade korgmarkiser som framhäver fasaden på ett elegant och modernt sätt.

Norra Skeppsbron Gävle

För en gammal byggnad som detta finns det olika lösningar att experimentera med. Det viktigaste är att behålla fasadens karaktär och inte låta solavskärmningen ta för mycket plats eller vara alltför modern. Lösningen blev då korgmarkiser som är specialbockade utefter fönstrens form. Andra alternativ som screenmarkiser eller vanliga fönstermarkiser hade inte blivit lika bra på just den här fasaden.

Fastigheten är över 100 år gammal och var från början ett havsmagasin. Idag är verksamheten annorlunda och i lokalerna hittar man bland annat en advokatbyrå och ett mindre hotell. Utsidan är däremot densamma, det röda teglet och de välvda fönstren är förknippat till industrin under 1800-talet. Norra Skeppsbron Gävle

– På den här fasaden har det suttit olika varianter av markiser i flera år, berättar Mats Svensson. Vårt uppdrag var att framhäva byggnadens karaktär och göra den mer visuellt tilltalade, samtidigt som temperaturen inomhus hålls nere. Fönstren är välvda och vi ville att solskyddet skulle följa dem.

Oftast är det kommunens, arkitektens eller fastighetsägarens beslut om vilken typ av solavskärmning de vill ska monteras eller inte. Men i detta fall fick Mats och hans kollegor fria tyglar.

Norra Skeppsbron Gävle

– Jag och mina kollegor var med redan från start i detta projekt. Svedinger Fastigheter, som äger fastigheten, ville ha samma modell till alla fönster och de valde ut dukens gråmelerade kulör. Kunden är väldigt nöjd med resultatet, och det är vi också.

Mats Svensson
Sun Off Gävle

026-64 77 30
mats.svensson@sunoff.se

Se alla referenser

Se våra fönstermarkiser

Mörkläggningsgardiner

Köpa rullgardin