Min varukorg

Solskydd som klarar blåsväder

Ett effektivt solskydd som står emot vinden och som passar höga fönster – det var utgångspunkten när NTI Gymnasiet i Skövde behövde byta ut sina gamla markiser.

NTI-gymnasiet Skövde

Höga fönster ger både karaktär och ljusinsläpp till en byggnad. Det ställer också särskilda krav på det solskydd som ska användas. På NTI Gymnasiet i Skövde hade tidigare en markisvariant med långa armar monterats på fönstren och med åren hade flera av dessa blåst sönder. När de gamla markiserna skulle bytas ut inleddes en diskussion med Sun Off om att hitta en sol- och vindsäker lösning.
– Med så höga fönster var en markisolette med screenväv det bästa alternativet, säger Peter Bergsten på Sun Off i Skövde.

NTI-gymnasiet Skövde

Ljust och bländfritt
En markisolette löper vertikalt längs fönstret och är sedan vinklad utåt i den nedersta delen. Den blir därmed en effektiv kombination av en klassisk fönstermarkis och en stilren screenmarkis. På NTI Gymnasiet monterade Sun Off en variant med sol- och vindautomatik så att markisoletten dras in och skyddas i en kassett vid hård vind.
– När vi följde upp projektet med beställaren var de väldigt nöjda med funktionaliteten och solskyddets egenskaper. De får in ljus i skollokalerna utan att det bländar eller blir för varmt, säger Peter Bergsten.

NTI-gymnasiet Skövde

Se alla referenser

Solavskärmning utomhus