Min varukorg

Sun Off skärmar av solen (och sorlet) på O’Learys i Luleå

Under sommaren i Luleå och norrut går solen nästan aldrig ner, därav kan man förstå att uteserveringar är populära och omtyckta. Men med 350 sittplatser utomhus behöver man inte bara skärma av solen, man behöver även tänka på att skärma av ljudet från O'Learys uteservering så att det inte blir ett problem för grannar och boende i området.

O'Learys Lulea solavskarmning solskydd markiser

Oro för hög ljudnivå
Sommaren 2016 planerade O'Learys i Luleå att öppna stadens i särklass största uteservering - över tusen kvadratmeter stor och plats för 350 sittande gäster. Planen gick dock inte som beräknat, grannarna, som bodde endast några meter från uteserveringen oroade sig för den höga ljudnivån som gästerna och uteserveringen skulle kunna orsaka.

– Arkitektbyrån tog tidigt kontakt med mig eftersom jag varit med och löst solavskärmning för flera andra uteserveringar tidigare, berättar Niclas Asplund på Sun Off i Luleå. Ett projekt som O'Learys är alltid en rolig utmaning, och här fick vi ytterligare en utmaning i form av att lösa decibelfrågan.

O'Learys Lulea solavskarmning solskydd markiser

Väven dämpar ljudet
För att få ner decibelvärdet och därmed sänka ljudnivån för grannar och boende fick Sun Off tillsammans med arkitektbyrån och O'Learys titta på alternativa lösningar som kunde skärma av solen och samtidigt stänga inne ljudet. Man tog fram ett urval av prover på gummerad väv som var betydligt tätare än övriga traditionella vävar på marknaden och valde ut en specifik väv.

– Man skickade den gummerade väven till Umeå där akustiker testade hur ljudet släpptes igenom, man blåser i princip luft genom väven för att testa tätheten i materialet. När väven till slut uppnådde våra önskemål och vi insåg att vi skulle klara decibelkraven började vi titta på den estetiska biten, fortsätter Niclas.

O'Learys Lulea solavskarmning solskydd markiser

Specialtillverkade material
O'Learys uteservering byggdes med exklusiva specialtillverkade pergola-markiser där varje detalj lackerats enligt O'Learys färgkoncept. Om det börjar regna leds vattnet bort med hjälp av hängrännor vidare ner under golvet. Som komplement till den gummerade markisväven har man även installerat väggar av glas som hjälper till att hålla kvar ljudet inne på restaurangen. Därtill har totalt 47 infravärmare monterats över uteserveringen som kan hålla gästerna varma när kvällskylan kommer.

– Den här uteserveringen är ett unikt projekt,  jag tillsammans med Karl-Gustaf Friis och Tomas Bäckman från Sun Offs supportkontor i Mullsjö har lagt ner mycket tid och engagemang på att skapa bra lösningar. Dessa lösningar presenterades för arkitekterna och kunden som gav accept vilket gjorde att vi kunde ta oss an nästa fråga för att till slut kunna leverera ett fulländat resultat

Många delar av uteserveringen är specialtillverkade för att passa just denna servering och flera delar av konstruktionen som monterats är bland det största jag har arbetat med – men nu störs varken grannarna av ljudet eller gästerna av solen. Festen kan börja!

Se alla referenser

Kontakta din närmsta butik

Markisväv & Markistyg

Terrasstak