Min varukorg

Svalkande installation på Silvanum och Gävle Konstcentrum

Silvanum, eller Gävle Konstcentrum som det idag också kallas, ritades 1961 i transparent och lätt modernism. Men med fönsterstorlekar på fyra gånger fyra meter har solen och värmen alltid varit ett problem i lokalerna. Sun Off valde en diskret lösning som harmoniserar med byggnadens arkitektur.

silvanum markiser solavskarmning gavle

År 1961 stod Silvanum klart. Snabbt blev det en av Gävles mest intressanta byggnader. Arkitekten bakom huset var Sven Wranér som i samverkan med Erik Herlöw ritade Silvanum i transparent och lätt modernism. Tanken var ursprungligen att Silvanum skulle fungera som ett skogsmuseum, och dåvarande länsjägmästaren Erik Persson hade en vision om att här skulle allmänheten bli upplyst om skogsnäringens betydelse för landet.

Idag finns inte längre skogsmuséet kvar, men platsen har alltjämt en stark lokal förankring hos Gävleborna och idag verkar även Bistro Silvanum, Konstskolan i Gävle och Kulturutveckling Gävleborg i huset.

silvanum markiser solavskarmning gavle

Stora fönster skapade varm lokal

Problemet var att Silvanum saknade solavskärmning och lokalerna blev därför snabbt för varma att vistas i när solen var framme. Fasadfönstren på fyra gånger fyra meters storlek släpper in rejäla mängder ljus och skapar arbetsmiljö som inte är särskilt behaglig. Ansvariga på Silvanum tog därför kontakt med Sun Off Gävle för att se hur man skulle kunna lösa problemet.

– Utmaningen med Silvanum var inte de stora fönsterpartierna som man lätt skulle kunna tro. Vi kan bygga tillräckligt stor solavskärmning även för så pass rejält tilltagna fönster. Problemet var snarare att hitta en tillräckligt diskret lösning för en så pass unik byggnad. I det här fallet ville både vi och de ansvariga på Silvanum hitta en lösning som inte skulle störa husets estetik. Helst skulle den inte synas alls, berättar Mats Svensson på Sun Off i Gävle.

silvanum markiser solavskarmning gavle

Persienner löste inte problemet

Som ett första förslag tog Mats fram måttanpassade inredningspersienner med 50 mm breda lameller att montera på insidan av byggnaden. Persiennerna upplevs som större än vanliga persienner och passar bra till byggnadens modernistiska arkitektur. Men tyvärr kunde persiennerna inte lösa problemet fullt ut. Lokalerna var fortfarande för varma.

– Då plockade jag fram ett förslag där vi istället skulle använda måttanpassade markisoletter för utsidan. De skulle följa byggnadens raka linjer och hade inte riskerat att dra blickarna till sig. I markisoletterna monteras en screenväv som går i samma färg som byggnaden och där profilerna lackeras i RAL-kulör som också stämmer överens med husets träfasad. Screenväven släpper in lagom med ljus men fortfarande håller inomhustemperaturen nere.

silvanum markiser solavskarmning gavle

Helautomatisk styrning

Idag sitter arton måttanpassade markisoletter monterade på två av byggnadens fasadväggar. Markisoletterna följer fönsterrutorna tätt inpå och börjar sticka ut efter 370 cm för att släppa in ännu mer ljus i lokalerna. Helautomatisk styrning och frostvakt har också installerats.

– Efter den här installationen har de inte längre problem med ljus eller värme. Automatiken sköter sig själv och ser till att solavskärmningen endast är aktiv när det verkligen behövs. För oss var det roligt att få arbeta med en sån här speciell byggnad som är känd i hela Gävle och det känns extra bra att vi fick till en smart lösning för dem, berättar Mats.

Kontakta Mats Svensson på Sun Off Gävle för att få veta mer
026-64 77 30
mats.svensson@sunoff.se

Se fler projekt

Kontakta din närmsta butik

Se våra markisoletter