Min varukorg

Svalare temperaturer i villans alla torn

Längs kusten, i närheten av Gävle, ligger denna vackra villa. Här njuter familjen av sol, hav och kan arbeta i den intilliggande byggnaden. Men varmt blir det. Upp emot 30 grader inomhus. Familjen kontaktade Sun Off för att få hjälp.

Villa i Gävle.

– Villan är byggd för cirka tio år sedan i gammal stil med tvåglasfönster så det blir väldigt varmt, särskilt på övervåningen i bostadshuset. I fastigheten intill har man kontor där man sitter och arbetar utan någon möjlighet till kyla. Under varma sommardagar förstår jag att temperaturen och även ljuset blir ett problem i de båda fastigheterna, säger Mats Svensson på Sun Off.

Nya markiser för terrass och fönster
När temperaturen började klättra upp emot 28–29 grader inne i de båda fastigheterna insåg familjen att de behövde få en lösning på framför allt värmen men även solljuset som under tio års tid blekt både golv, tavlor och möbler. Lösningen blev fönstermarkiser vid de mest utsatta fönstren på fastigheterna, i kombination med terrassmarkiser vid balkonger och terrass. Samtliga fönstermarkiser plus terrassmarkiserna vid de två balkongerna är väderstyrda. När solen lyser på huset fälls de ut automatiskt och skulle regnskuren vara framme rullas de in i kassetten. Till markisen över terrassen valdes dock en manuell styrning ifall familjen skulle vilja fortsätta att sitta ute när ett lättare duggregn drar in.

– När det gäller valet av väv och färg hade jag en diskussion med familjen. De ville gärna ha vita markiser men eftersom huset ligger så pass nära havet kan markiserna snabbt bli smutsiga. Istället rekommenderade jag en färg som stämde överens det ärgade koppartaket på villans alla torn och takdetaljer. Nu går markiserna i en lättare grön färg med vita kassetter som matchar fönstren. Jag tycker att det harmoniserar mycket fint med husets stil, säger Mats Svensson.

Villa i Gävle.

Mörkläggningsgardiner i tornet
Längst upp i ett av tornen ligger ett av sovrummen. Här finns sex olika fönster med en fantastisk utsikt, men de ger även ett stort ljusinsläpp som gör det svårare att sova under det ljusa halvåret. Här monterades därför automatiserade mörkläggningsgardiner som håller ljuset och de höga temperaturerna borta.

– Efter att ha pratat med familjen i efterhand vet jag att de lyckats sänka inomhustemperaturen ned till 23 grader under en varm sommardag. Det är ett bra resultat för ett trähus. De sover även bättre nu när sovrummet högst upp i tornet fått den mörkläggning det behöver. Huset är väldigt vackert och har en exklusiv och klassisk stil, men det går att lösa diskret solavskärmning även för såna här villor, säger Mats Svensson på Sun Off.

Se alla referenser

Se våra fönstermarkiser

Mörkläggningsgardiner

Köpa rullgardin