Min varukorg

Gardinerna gör inget väsen av sig på Kista Entré

På en konferensanläggning skulle över hundra rasslande rullgardiner vara ett rejält störningsmoment. Åt Kista Entré valde därför Sun Off en produkt som inte bara sänker inomhustemperaturen – utan som även är mycket tyst på sin väg uppåt eller nedåt.

De invändiga persiennerna hade spelat ut sin roll på konferens- och kontorsanläggningen Kista Entré. Fastighetsägaren Vasakronan var på jakt efter ett solskydd som gör det möjligt att se inifrån och ut i nedfällt läge. Sun Off i Stockholm anlitades och lösningen blev en ”spolrullgardin” som skulle sättas invändigt på fastighetens dubbelglasfasad. De stora glaspartierna gjorde att det inte var aktuellt med några vanliga mått på gardinerna.
– Gardinerna som vi satte upp är 2,7 meter breda och 4 meter höga. Det krävde ett väldigt noggrant hantverk vid monteringen. Och eftersom byggnaden är 10 våningar hög fick man inte var höjdrädd, säger Brian Udrup på Sun Off i Stockholm.

Stoppar invändig värmebölja
Totalt monterade Sun Off 144 motorstyrda gardiner utrustade med solautomatik. Att produkten är mycket tyst när den åker upp eller ner var viktigt i sammanhanget.
– Det gäller inte minst på de nedre våningarna, där konferenslokaler och restaurang är placerade. En gammal traditionell och mekanisk rullgardin rasslar ofta mycket och hade stört verksamheten. Den här lösningen märker man inte ens av när den åker upp eller ner, säger Brian Udrup. Men ett solskydd ska naturligtvis inte bara vara tyst. I första hand ska det skydda mot solens strålar och förhindra att temperaturen skjuter i höjden.
– Gardinerna släpper igenom lite ljus, men väven tar bort de långa och varma solstrålarna. I nedfällt läge kan de sänka temperaturen i lokalerna med cirka 10-12 grader en varm sommardag och du får ett väldigt behagligt inomhusklimat, säger Brian Udrup.