Min varukorg

Kungsängens förskola Jönköping

Mitt under bygget av Kungsängens förskola uppstod ett solrelaterat problem. De föreskrivna markiserna skulle göra det omöjligt att öppna fönsterna. För Sun Off innebar det ett uppdrag med extrem millimeterprecision.

I januari invigdes Kungsängens förskola i Jönköping. Byggnaden nominerades till Stadsbyggnadspriset i klassen ”god arkitektur” och skolans exteriöra uttryck präglas bland annat av olikformade och färgstarka fönster. Långt in i byggprojektet upptäcktes plötsligt att fönsterna skulle bli en större utmaning än beräknat. Den markismodell som föreskrivits i arkitektens ritning visade sig nämligen vara för stor. Om markiserna monterades skulle fönsterna, som öppnas utåt, slå i markisens kassett.
– Allt oftare får vi vara med tidigt i projekten, vilket är en stor fördel när rätt solskyddslösning ska tas fram. Men ibland uppstår akuta situationer och det här blev en ordentlig utmaning för oss, säger Mikael Petersson på Sun Off i Jönköping.

Precisionsjobb möjliggjorde öppning

Sun Off fick i uppdrag att snabbt ta fram en fungerande lösning för solavskärmningen. Ett detaljarbete med precisa mätningar inleddes och det slutgiltiga förslaget blev screenmarkis SC75 – en modell som är dimensionerad för mindre fönster och som ger ett diskret intryck i infällt läge. Efter monteringen kunde fönsterna öppnas utan att stöta i kassetten.
– Marginalen mellan fönster och kassett blev fem millimeter, så det var verkligen ett precisionsjobb, säger Mikael Petersson.
Förutom screenmarkiserna, monterade Sun Off även invändiga rullgardinskassetter med sidoskenor och mörkläggande väv. Det resulterade i en mörk och behaglig miljö i de rum som används som vilrum för förskolebarnen.

Se alla referenser

Se våra screenmarkiser

Se våra rullgardiner