Min varukorg

Markiser ger bättre kommunklimat

Obefintliga eller ineffektiva solskydd gör att mer resurser går åt för att kyla ner en lokal. Luleå kommun fick en energisparande lösning som minskar värmelasterna avsevärt.

Det är inte bara på sommaren som ett bra solskydd har effekt på inomhusklimatet. En lågt stående sol under vinterhalvåret ger också en betydande värmeinstrålning. Reducering av värmelasterna fanns med som en faktor när Luleå kommun skulle flytta delar av sin verksamhet till Arbetsförmedlingens tidigare lokaler. På uppdrag av fastighetsägaren Diös, tog Sun Off i samarbete med Nåiden Bygg, fram en optimal lösning för ändamålet.
– Med de kalkyler och krav som fanns blev en screenmarkis av zipmodell den bästa lösningen. Allt som allt monterade vi 136 markiser med vita kassetter, säger Niclas Asplund på Sun Off i Luleå.

Många vinster
Screenmarkiser är ett stilrent solskydd som gör ett diskret intryck på fasaden. Men det är också en lösning som är mycket effektiv mot värmeinstrålning.
– Idag är det ett välkänt faktum att det går åt mycket energi för att kyla ner lokaler. Har du ett sånt här effektivt solskydd blir energiförbrukningen lägre när du ska hålla rätt temperatur och skapa en bra arbetsmiljö, säger Niclas Asplund. Med screenmarkiserna får Diös och kommunen även insynsskydd och ett slitstarkt solskydd som fyller sin funktion under lång tid.

Här kan du läsa mer om vilka effekter ett utvändigt solskydd kan resultera i: spara energi.