Havet ställde krav på solavskärmningen

Restaurang Salt bjuder på omgivningar som få svenska restauranger kan mäta sig med. Men strandläget på Tylösand innebär också saltstänk och rejäla havsvindar. En tålig solskyddslösning var ett måste.

På en liten kulle, mitt på Tylösands strand i Halmstad, tronar Restaurang Salt. Här serveras inte bara mat med tonvikt på fisk och skaldjur. Utsikten över havet och sandstranden bidrar också till gästernas upplevelse. När ”gamla” Salt revs och den nya restaurangbyggnaden skulle byggas precis ovanför det tidigare läget, kom Sun Off in i bilden.
– Vyerna är fantastiska och i den nya byggnaden var planen att utöka de utvändiga serveringsytorna. Men med stora panoramafönster var det viktigt att inte solskyddslösningen skulle skymma utsikten från insidan, säger Mikael Pettersson på Sun Off i Jönköping.

Småländsk lösning till västkusten
Sun Off har tidigare monterat pergolalösningar med markisväv på flera restauranger i Jönköping. Ett besök på en av dessa fick Salts ägare att efterfråga en liknande lösning till den egna restaurangen. De småländska väderförhållandena skiljer sig dock från västkusten, vilket krävde speciella anpassningar.
– Saltvattnet från havet gör ju att risken för rost är stor. Pergolans metalldelar, samt skruvar och muttrar, fick specialbehandlas för att stå emot saltet, säger Mikael Pettersson. Vattentålig väv och en konstruktion som klarar vindstyrkor upp till 18 m/s var också viktiga faktorer för att skapa en fungerande lösning.

Goda utsikter
Med ett stabilt och tåligt solskydd var restaurangen redo för både sommar- och vintersäsongen. Pergolan har fyra markissektioner som kan styras separat via en app, vilket gör det smidigt att exempelvis få skugga över ena änden av uteserveringen och låta solen stråla över den andra. Stödbenens rejält tilltagna höjd ser också till att utsikten är obruten oavsett om gästerna sitter inomhus eller utomhus.
– Kraftiga regnskurar är inte heller något problem. Regnet tränger inte igenom väven och i framkant kan stödbenen sänkas och höjas med upp till en meter. Det gör det möjligt att skapa en rejäl lutning så att vattnet rinner av snabbt, säger Mikael Pettersson.