Min varukorg

Hållbara markiser sänkte temperaturen

Stora fönster kan förstärka utsikten i ett högt beläget hus. Utan effektiva solskydd kan det också resultera i ett outhärdligt inomhusklimat. Det var fallet när Sun Off kontaktades av en villaägare i Ulricehamn.

Allt var på plats i den nybyggda villan i Ulricehamn. Från den högt belägna tomten hade ägarna fin utsikt över sjön Åsunden. Men när vårsolen gjorde entré genom husets stora fönster stod en sak klart – behovet av bra solavskärmning var akut. Inomhustemperaturen sköt helt enkelt i höjden och redan innan sommarmånaderna var värmen nästan outhärdlig under soliga dagar. Sun Off kontaktades med målsättningen att hitta en lösning som inte skulle störa sjöutsikten.
I samråd med kunden valdes en screenmarkis av modell Zip 105. Den glesvävda markisväven gör att utsikten bevaras, samtidigt som solavskärmningen blir effektiv och sänker temperaturen när solen gassar.

Solautomatik som drivs av solen
Lösningen rimmade också väl med kundens önskemål om att solavskärmningen inte skulle synas från insidan av huset.
– Vi satte distansfötter på aluminiumprofilerna och när solskyddet inte används ligger hela paketet i en kassett ovanför fönsterna. Då blir den osynlig från insidan, säger Marie Lundgren på Sun Off i Borås. Screenmarkiserna, som löper vertikalt längs fönstret i utfällt läge, lämpar sig också mycket väl till husets vindutsatta placering.
– Tack vare zip-funktionen är detta vårt mest vindtåliga markisalternativ och den kan vara i nedfällt läge även i relativt kraftig vind, säger Marie Lundgren. Husägarna gjorde också ett tillval i form av sol- och vindautomatik som styrs av solceller istället för el – en hållbar och praktisk lösning för ett behagligare inomhusklimat.