Min varukorg

Energisnåla solskydd i nygammalt kontor

Trafikverket i Luleå expanderade och moderniserade lokalerna på samma gång. Det sistnämnda innefattade även solskydd som skulle få ner värmelasterna i byggnaden.

Energisnåla solskydd  - SunOff

Luleå utgör basen för Trafikverkets verksamhet i Sveriges nordliga delar. När regionkontoret expanderade från 330 till cirka 400 medarbetare, gjordes lokalerna om till ett modernt och aktivitetsbaserat kontor, samtidigt som fastigheten miljöcertifierades. Med många fönster i söderläge var solskydd som reducerar värmelasterna ett viktigt krav från fastighetsägaren Diös. Det ledde i sin tur till ett tätt samarbete mellan Nåiden Bygg och Sun Off.
– Lokalerna hade tidigare haft persienner och andra enklare solskydd. Vi jobbade ihop med Nåiden för att hitta den bästa solskyddslösningen utifrån de kalkyler som Diös och deras arkitekt tagit fram, säger Niclas Asplund på Sun Off i Luleå.

Energisnåla solskydd  - SunOff

Svalt och resurssnålt
Diskussionerna mellan fastighetsägare, byggare och Sun Off ledde slutligen fram till montering av närmare 200 screenmarkiser, modell Zip 105. Ett naturligt val, då screenmarkiser är bevisat effektiva för att hålla nere den invändiga temperaturen när solen ligger på.
– Screenmarkiser tar bort en mycket stor del av värmeinstrålningen. Och det innebär i sin tur att det går åt betydligt mindre energi för att kyla ner lokalerna, konstaterar Niclas Asplund. Nu har Trafikverket en sval, och mer resurssnål inomhusmiljö i hela byggnaden – oavsett om personalen äter lunch eller sitter vid sina arbetsplatser.

Energisnåla solskydd  - SunOff

Energisnåla solskydd  - SunOff